Здесь говорят и обсуждают: Бизнес будни; Индустрию красоты и развлечений; Новости Латвии и всего мира

"Grand Hotel Kempinski Riga" pavārs Heinrihs Erhards

heinrihs4Spletnika saruna ar 2020. gada labāko pavāru.

Kā viss ir sācies...

- Mans stāsts nav tas skaistākais. Nebija kā pasakā, ka es no bērnības spēlējos ar kastroļiem un sapņoju kļūt par šefu! Mēģināts bija daudz kas, jo vienmēr vajadzēja nopelnīt vēl, prasības bija augstas. Tie bija citi laiki! Tagad šī profesija ir kļuvusi daudz populārāka, daudzveidīgāka un interesantāka un dod daudz vairāk iespējas.

Es vienmēr biju sapņojis iegūt profesiju, kas dos man iespēju ceļot, lai iepazītu jaunās kultūras, jaunus cilvēkus, lai katru dienu iepazīt un uzzināt, ko jaunu... Un man tas izdevās! Nekad gan nebiju domājis, ka darbs būt saistīts ar pavārmākslu, bet tas notika dabiski, meklējot savu īsto ceļu.

Pa īstam tu sāc dzīvot, kad atrod savu īsto ceļu.

Pagatavot edienu, tas nav tikai kaut ko izdomāt un sajaukt! Tas notiek organizēti un plānoti, motivējot un organizējot arī citus!

Vai šefpavāriem pieteik laika dzīvei ārpus darba?

- Pirmkārt, tevi neviens nesaprot! Grūti ir saprast cilvēku, kurš vienmēr strādā, arī svētkos un brīvdienās. Mūsu sabiedrībā, lai uzturētu draudzību ir jākomunicē, bet mūsu jomā tam citreiz vienkārši nav laika. Tāpēc tas labi parāda, kuri ir tavi īstie draugi.

Tomēr, cik labi tu māki plānot savu laiku, tik daudz tu vari paspēt. Līdz ar to svētki ģimene notiek ne pēc sabiedrībā pieņemtā grafika, bet gan, kad mums ir ērti! Arī servis "parastajā" dienā būs krietni labāks nekā svētku dienā. Svētkus sev un ģimenei var svinēt jebkurā laikā!

Kā Covid ietekmē Jūs?

Man tas ir labākais laiks! Laiks atpūtai un restartam! Visiem šīs ir ne tikai morāli un finansiāli sarežģīts laiks, bet arī lielo iespēju laiks! Brīnišķīga iespēja izvērtēt padarīto un veiktu kļūdu labojumu, atbrīvoties no liekā, radīt jaunas idejas un produktus.

Esmu pārliecināts, ka tie, kuri māk vērst laiku sev pa labu izmanto šo iespēju pareizā veidā!

heinrihs2 1Jūs esat strādājis vairākās valstīs dažādos kontinentos, bet, tomēr esat atpakaļ. Vai nebija vēlmes palikt?

- Galvenais iemesls, kāpēc esmu atpakaļ ir vēlme veidot ģimeni. Izvērtējot apstākļus dažādās valstīs, es neredzēju iespēju sākt veidot ģimeni ārzemēs, protams, ka tēvzemē to darīt ir vienkāršāk. Ceļošana dod fantastisku pieredzi, bet tu visu laiku esi ceļā ar koferiem rokās pilnā gatavība doties kaut kur jau šodien.

Kā jūsuprāt Latvija tiek novētrēta uz pasaules pavārmākslas skatuves?

- Latvijā vēl ir kaut kur tālu, var teikt, ka pat aizkulisēs. Mēs esam pārāk mazi lai izlaistos uz to lielo skatuvi ir jāizdomā kaut kas, ko vēl nevien cits nav darījis. Tomēr, izredzes ir ļoti labas, jo mums ir lieliski produkti un augsts serviss, ko novērtē visi ārzemnieki! Mums ir skaistas pilsētas un daba, ir kultūra, mūzika. Mums ir viss! Šogad Latvijā pirmo reizi piedalījās pasaules slavenā Bocuse d’Or konkursa atlase un tas jau ir liels solis uz priekšu!

heinrihs3Kas, tomēr, vairāk tiek novērtēts pavāru konsursos? Tehniskais izpildījums vai radoša pieeja?

- Tas ir komplekss. Ir jābūt stāstam, idejai, bet arī kā jebkurās sacensībās ir noteikumi, kuri ir jāievēro un jau sasniegtie rekordi, kūrus katru reizi ir jāpārsniedz. Visu galā ir garša, pavārmāksla un tehnika. Šogad var teikt, ka veiksme bija manā pusē, bet sagatavošanās nebija viegla.

Naudai nav jābūt pašmērķim. "Put service first and money will follow." No sākuma ir jāizdara kaut kas pa velti. Dažus gadus atpakaļ manas prioritātes mainījās. Šobrīd vairāk pievērsos nevis naudas pelnīšanai, bet gan sociāliem projektiem, kas palīdz popularizēt kulināriju un veltu laiku, lai radītu kaut ko jauno. Man šķiet, ka tas ir pareizas ceļš.

Cik ļoti kulināriju ietekmē dažādas pasaules tendences? Toskait zero waste, green lifestyle? Vai Jūs to izjūtat?

- Noteikti jā! Nepilnus divos gadus atpakaļ es biju pirmais kas rīkojas zero waste vakariņas kopā ar Ēriku Dreibantu. Lai būtu pavāram nepietiek tikai garšīgi taisīt ēst, ir jābūt arī filozofijai un tad, tam, ko tu dari rodas vērtība. Stāsti par "mums ir vislabākie produkti un vislabākie pavāri" vairs nestrādā, cilvēki meklē kaut ko vairāk. Mans mērķis ir veidot tēlu, kurš ir pēc iespējas tuvāk manai personībai.

heinrihs1 1eKāda ir Jūsu pieredze strādājot Kempinski viesnīcā par sušefu? Vai var just atšķirības Jūsu un Gokhana mentalitātēs?

- Jūtos, ka esmu savā vietā. Man patīk strādāt internacionālā kolektīvā, pēdējo dažu gadu laikā man tā pietrūka, tāpēc šobrīd esmu priecīgs atkal strādāt multikulturālā vidē. Protams, katram no mums ir savs skatījums, mana un Gokhana kulinārija ir dažādas lietas, bet mēs arī iedvesmojamies viens no otra. Tas ir stāsts par kompromisiem, bet ja ļaut katram komandā izmantot viņa stipras puses, tad viss strādā, ka vajag.

Noteikts ceļš jau ir noiets. Ar ko Jūs lepojāties visvairāk? Un kādi ir Jūsu nākotnes plāni?

- Es pieņemu sasniegumus ar pateicību, bet centīšos nelepoties turpinot ceļu tālāk. Par cik es strādāju luksuss segmentā, manu kulināriju nevar atļauties jebkurš Latvijas iedzīvotājs. Šobrīd cītīgi strādāju pie produkta, kurš būs pieejams pilnīgi katram. Cerams, ka ar to varēšu arī lepoties.

Protams atklāt Ameriku no jauna nav vienkārši, tas ir izaicinājums! Es cenšos modernizēt un latviskot jau sen zināmus produktus. Mēs esam ļoti modern tauta un mūsu tirgus ir atvērts jaunumiem!

Ieteikums no Heinrihu tiem, kuri meklē sevi - mēģināt, censties un nebaidīties! Būt pacietīgam, neatlaidīgam un mērķtiecīgam!

Sasniegumi jebkurā profesijā pieprasa super plānošanu soli pa solim!

Instagram: heinriherhard

Разработано с JooMix.